
ȘCOALA DOCTORALĂ ''SPAȚIU, IMAGINE, TEXT, TERITORIU''
Şcoala Doctorală „Spaţiu, Imagine, Text, Teritoriu” (SD SITT) – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI) al Universității din București, Facultatea de Litere, organizează doctorate interdisciplinare în domeniile „Studii culturale” și „Filologie” (teorii contemporane), în relație cu știința imaginii și cu studiul fenomenelor culturale.
Activitatea de cercetare a școlii doctorale este stabilită, desfășurată și monitorizată de către Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, acreditat cu certificat de „Centru de Excelență”, din partea MEN-CNCSIS și recunoscut ca centru de cercetare științifică al UB în domeniul Științelor socio-umane prin Ordinul Ministrului Educației și Cercetării din România nr. 4233 din 2 august 2001.
Director-fondator al SD SITT/ CESI şi coordonator ştiințific al programelor de doctorat este prof. univ. dr. Sorin Alexandrescu, emeritus al Universității din Amsterdam şi asociat la Universitatea din Bucureşti, personalitate cu recunoaştere internațională şi o carieră de peste 35 de ani în universități europene occidentale (Olanda, Franța, Italia).
Profesorii și specialiștii îndrumători de teze de doctorat în cadrul Școlii Doctorale SITT-CESI s-au pregătit și au predat în universități și instituții europene și nord-americane, având realizări importante și portofolii de activitate printre cele mai bine cotate în domeniile lor de expertiză. Aceste experiențe, în principal, sunt responsabile pentru calitatea programului de cursuri, pentru componența internațională a comisiilor de îndrumare și calitatea programului de cercetare al doctoranzilor, îndrumați și sprijiniți instituțional foarte atent, pentru calificativele înalte primite de tezele finale de doctorat și pentru publicarea cu succes a acestora.
Scopul major al Școlii Doctorale SITT-CESI este de a pregăti cercetători competitivi internațional, cu lucrări transdisciplinare relevante pentru câmpurile profesionale în care urmează să se insereze (sau deja activează), capabili să abordeze critic cultura vizuală contemporană și să se angajeze ca promotori în consolidarea câmpului cultural. Studenții-doctoranzi și absolvenții Școlii Doctorale SITT-CESI sunt angajați în învățământ și cercetare, în marile instituții culturale, în asociații și fundații foarte active în plan internațional și în mediul industriilor creative.
Programul de studii avansate pentru doctorat (în anul I) cuprinde cursuri dedicate teoriilor moderne și contemporane ale relației text-imagine, studiilor culturale contemporane, științei imaginii și studiului vizualului, precum și tutoriale pentru activitatea de cercetare (management de proiect, cercetare integrată și pluridisciplinară, etica cercetării) și tutoriale pentru documentare.
Activitatea de cercetare a studenților-doctoranzi (în anii I-III) este susținută prin următoarele programe instituționale: colocviul științific bianual de raportare a etapelor cercetării; cotutele interdisciplinare naționale și internaționale; acorduri Erasmus pentru documentare și stagii ERASMUS de practică de cercetare (contractate individual); granturi anuale pentru participarea la manifestări științifice naționale și internaţionale; bibliotecă și laboratoare multimedia proprii; serii de publicații științifice CESI („Images. Journal of Visual and Cultural Studies”, Institutul European; „Text şi imagine”, colecția de volume de autor și volume colective, Editura Universităţii din Bucureşti).
conf. univ. dr. habil. Ileana MARIN
ileana.marin@litere.unibuc.ro
• conf. univ. dr. habil. Ileana MARIN
• prof. univ. dr. Ioan PÂNZARU
• Carmen SÂRBU, student-doctorand.
Coordonator științific al Centrului de studii doctorale și director CESI:
prof. univ. dr. Sorin ALEXANDRESCU, salexandrescu2005@yahoo.com
Coordonator programe de studii SD SITT, secretar științific CESI:
conf. univ. dr. Laura MESINA, laura.mesina@litere.unibuc.ro
Domeniul FILOLOGIE
prof. univ. dr. Sorin Alexandrescu |
prof. univ. dr. habil. Vlad Alexandrescu |
prof. univ. dr. Mihai Moraru |
prof. univ. dr. Mădălina Nicolaescu |
conf. univ. dr. habil. Alexandra Vrânceanu |
Domeniul STUDII CULTURALE
prof. univ. dr. habil. Caius Dobrescu |
conf. univ. dr. habil. Ileana Marin |